EGYEDI WEBOLDAL

TÖBB RÉTŰ ,KÉPEKKEL IS ELLÁTOTT WEBOLDAL,MENŰ SZERINT !

                       KirályNÉHÁNY FONTOSA KÉRDÉSKirály

                         VÁSÁRHELY GRÉMIUM 2019.10.23.

Október 23-án ünnepélyes keretek között megalakult a vásárhelyi grémium. Az ülésen esküt tett a polgármester és a képviselő-testület, illetve alpolgármesterré választották Kis Andreát és Berényi Károlyt.

hmvhpolgarmester.jpg1.jpg

2.jpg   3.jpg  4.jpg==============================================          

                    Hódmezővásárhely Polgármestere 2019

dr.marki-zay_peter.jpg

Vasárnap reggel 6 és este 7 óra között tartották az országban a helyhatósági választásokat, ami során polgármestereket és képviselőket szavaztunk meg az előttünk álló ötéves ciklusra. Vásárhelyen 18 óra 30 percig 64,60 százalék járult az urnák elé. Márki-Zay Péter nyert és többsége lett a közgyűlésben.

=============================================

                   NYUGDÍJBA VONULÁS LEHETŐSÉGEI

2020 január 1-től!! Így emelkednek a nyugdíjkorhatárok évről évre : Mutatjuk mennyi lesz a nyugdíjkorhatár nőknek és férfiknak, 2019. és 2020 január 1-től : NYUGDÍJKORHATÁR TÁBLÁZAT 2019, 2020!! Így emelkednek a nyugdíjkorhatárok évről évre : Mutatjuk mennyi lesz a nyugdíjkorhatár nőknek és férfiknak, 2019. és 2020 január 1-től :

Elmúlt 63 éves? – Erről mindenképp tudnia kell!Jövőre a nyugdíjkorhatár 64 évre emelkedik, így az 1955-ben születettek igényelhetik a korhatáruk betöltésével az öregségi nyugdíjukat. Mire érdemes készülni? – A nyugdíjguru.hu összegezte a tudnivalókat.

Az 1955-ben született “nagy generációs” évjárat még nem nyugdíjas tagjai a 64 éves nyugdíjkorhatáruk betöltésével igényelhetik 2019-ben a nyugdíjukat. 2018. július 16-ától a nyugdíjigénylésnek már nem feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése, vagyis nem kell a munkavégzésre irányuló jogviszonyokat megszüntetni – emlékeztet a portálon Farkas András nyugdíjszakértő.

nyugdijtablazat.jpg

nyugdij_tablazat1.jpg

============================================

                      Munkaszüneti napok 2019. évben

2019. január 1. kedd, Új Év első napja (hosszú hétvége)
2019. március 15. péntek, Nemzeti Ünnep (hosszú hétvége)
2019. április 19. péntek, Nagypéntek
2019. április 22. hétfő, Húsvét hétfő (hosszú hétvége)
2019. május 1. szerda, Munka Ünnepe
2019. június 10. hétfő, Pünkösd hétfő (hosszú hétvége)
2019. augusztus 20. kedd, Államalapítás Ünnepe (hosszú hétvége)
2019. október 23. szerda, 1956-os Forradalom Ünnepe
2019. november 1. péntek, Mindenszentek napja (hosszú hétvége)
2019. december 24. kedd, Szenteste (ledolgozott pihenőnap)
2019. december 25-26. szerda és csütörtök, Karácsony (hosszú hétvége)
2020. január 1. szerda, Új Év első napja

===============================================

                                    Só és forró víz

Milyen dugulásra jó? Zsír- és szappanlerakódásokra. Lassan apadó konyhai és fürdőszobai dugulásoknál is használhatod. Az én fürdőkádam azóta is boldogan lélegzik!

Hogyan használd? Fél bögre sót önts a lefolyóba. 2 liter vizet forralj fel, aztán lassan öntsd bele és meleg csapvízzel öblíts. Elképzelhető, hogy néhányszor meg kell ismételned. Bármilyen sót használhatsz, asztalit, tengerit, kis szeműt, nagy szeműt, mindegy.

A Fidesz-KDNP képviselőjelöltje hivatalos közösségi felületén osztott meg egy képet, ahol jól láthatóan igen szorgalmasan gondozza családi fészkük kertjét.

Galambos Kornélné, a Béke-telep képviselőjelöltje szerint rendkívül fontos a lakóházi környezet rendben tartása, pont úgy, mint a közterületeké.

===============================================

                   VISSZAPILLANTÓ TÜKÜR A JÁRMŰBE.

Nem csak balesetveszélyes mindennel teleaggatni a visszapillantó tükröt, bizonyos helyeken már komoly pénzbírság jár a túl sok illatosítót, és egyéb himbi-limbit kiaggató sofőröknek. A fő indok az, hogy ezek korlátozzák a kilátást, elvonják a figyelmet és csökkentik a reakcióidőt. Mondani sem kell, ez mennyire veszélyes tud lenni vezetés közben.

Vélhetően mindenkinek van olyan ismerőse, aki él-hal a különféle, visszapillantóra lógatható illatosítókért, díszítőelemekért, és egyéb kacatokért. Rendre találkozni olyan kocsikkal a magyar utakon, amelyekből már-már kilátni sem lehet, annyi minden lóg a tükrön.

Van, ahol ezt már megelégelték: több mint 350 ezer forintra büntethetik azokat az autósokat Nagy Britanniában, akiknek a visszapillantó tükrén nagy légfrissítő, vagy egyéb díszítőelem lóg. A hatóságok a többi, kilátást gátló dologra is vadásznak, így például a mobilt sem lehet a szélvédőre fogatni különféle eszközökkel, de akár egy matrica, vagy a piszok miatt is bajba kerülhetnek a sofőrök. Első körben 100 font (35 ezer forint) a büntetés, de ha a sofőr bírósághoz fordul, és elbukja az ügyet, akkor az összeg a már a tízszeresére emelkedik.

 

Sőt, akármilyen baleset történik, a hatóságok akkor is előveszik a kilátást blokkoló sofőröket, ha ők vétlenek voltak az esetnél – mivel akadályozva voltak a kilátásban.

A The Sun által megszólaltatott szakértők azzal indokolták a szigorítást, hogy bármi, ami a sofőr szeme előtt lóg, himbálózik, az súlyosan korlátozza a látóteret, elvonja a figyelmet, illetve nagyban csökkenti a vezető reakcióidejét is. Emellett a biztosító sem fizet olyan esetekben, amikor a sofőr tudatosan korlátozza saját kilátását – hiszen ő maga aggatta ki a légfrissítőt, dekorációt.

Itthon is szabályt sérthet

Bár Magyarországon még kifejezetten nem büntetnek érte, de azt az itthoni KRESZ is kimondja többek között azt, hogy

aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.
De ami a legfontosabb, bármi, ami korlátozza a kilátást, elvonja a figyelmet az fokozza a balesetveszélyt. Ezért, ha mindenképp ragaszkodsz az illatosítóhoz, azt ne akaszd fel a visszapillantóra – inkább keress neki valami olyan helyet, ahol nem zavar senkit. Ugyanez a helyzet a rózsafűzérekkel és egyéb szerencsehozó ereklyékkel is.

==================================================

                           NYUGDÍJ PRÉNIUM.    2019

Ezen túl prémium is jár idén az időseknek, mivel a gazdasági növekedés meghaladja a törvényben rögzített 3,5 százalékot. Idén akár 4,3 százalék is lehet a GDP, ez alapján pedig a plafon – tehát a legmagasabb kifizetés – 16 000 forint lehet idén. Ezt a pénzt várhatóan november-december fordulóján kapják meg a jogosultak.

Emellé jár a nyugdíjkiegészítés is

=================================================

                         KERÉKPÁROZÁS

A jó idő beköszöntével egyre több a kerékpáros az útjainkon. Jó odafigyelni arra, hogy kerékpárral is be kell tartani a KRESZ szabályait.

A legkisebb helyszíni bírság 5 ezer forint, a legnagyobb 50 ezer forint, leggyakrabban a bicikli irányváltoztatására vonatkozó szabályokat szegik meg illetve hiányos a jármű kivilágítása.Ha fél éven belül kétszer büntetnek meg, akkor akár már 70 ezres bírságot is kiszabhatnak ránk.
Ha szabálysértést követünk el, abban az esetben a rendőrség dönt első fokon, esetleges jogorvoslat esetén pedig a bíróság fog dönteni, ebben az esetben a bírság, akár elérheti a 300 ezer forintot is.
A KRESZ alapján a kötelező felszereléseknek meg kell lenni a kerékpáron, ezek pedig a következők : 1. könnyen kezelhető, megbízható kormány.
2. 2 egymástól független fékrendszer, mely száraz és nedves időben is megbízható
3. csak csengő hangot adó jelzőberendezés
4. elöl fehér vagy kadmiumsárga fényszóró, legalább 150 méterre világító helyzetjelző
5. hátra piros fényt adó, legalább 150 méterről látható helyzetjelző lámpa
6. elöl fehér, hátul piros fényvisszaverő háromszög 1-1 darab, vagy akár 2 db hátul, szimmetrikus elhelyezéssel
7. legalább az első keréken, legalább 2db küllőprizma , mindkét oldalra működő fényvisszaverővel
8.az első fehér vagy kadmiumsárga és a hátsó lámpa a biciklit hajtó emberen is lehet
.

9. fényvisszaverő mellény viselete kötelező, ha lakott területen kívül úttesten, leállósávon, útpadkán közlekedik

==================================================

           MUNKASZÜNETI ÉS MUNKA NAPOK 2020

Munkaszüneti napok 2020. évben – gyors áttekintése:
2020. január 1. szerda, Új Év első napja
2020. március 15. vasárnap, Nemzeti Ünnep
2020. április 10. péntek, Nagypéntek
2020. április 13. hétfő, Húsvét hétfő, hosszú hétvége
2020. május 1. péntek, Munka Ünnepe, hosszú hétvége
2020. június 1. hétfő, Pünkösd hétfő, hosszú hétvége
2020. augusztus 20. csütörtök, Államalapítás Ünnepe, hosszú hétvége
2020. október 23. péntek, 1956-os Forradalom Ünnepe, hosszú hétvége
2020. november 1. vasárnap, Mindenszentek napja
2020. december 24. csütörtök, Szenteste (ledolgozott pihenőnap)
2020. december 25-26. péntek és szombat, Karácsony (hosszú hétvége)
(2021. január 1. péntek, Új Év első napja)

A 2020. évi munkaszüneti napok körüli munkarend, ledolgozás és munkanap áthelyezés az alábbiak szerint alakul majd:
2020. augusztus 29. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – augusztus 21. péntek pihenőnap

2020. december 12. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – december 24. csütörtök pihenőnap

A munkanap -Mt 87. § (1)- és pihenőnap vagy munkaszüneti nap -Mt 87. § (2)- pontos hivatalos meghatározása a kék betűs részekre kattintva érhető el.

2020. év iskolai tanítási szünet időpontjai összefoglaló:
téli szünet : 2019. december 21. – 2020. január 5.

tavaszi szünet: 2020. április 9. – 2020. április 14.

nyári szünet: 2020. június 16. –

A 2020. év első félévének iskolai szünetekre vonatkozó adatai, csak a 2019/20-as tanévre összeállított tanév rendje rendelet kihirdetése után lesznek elérhetőek. Erre várhatóan valamikor 2019. év tavaszának vége felé kerül majd sor.
Frissítés: Megjelent a Magyar Közlönyben a vonatkozó rendelet ( 11/2019 EMMI rendelet- A 2019/2020 tanév rendjéről) így a téli szünet a tavaszi szünet és a nyári szünet időpontjai is véglegesek.
Az őszi és téli szünetek időpontjai csak a 2020/21-es tanévre vonatkozó rendeletből fognak kiderülni. Ennek megjelenési ideje várhatóan 2020. év tavasza.

Természetesen korábbi szokásunkhoz híven, ennél jóval korábban, már a tervezési időszakban is ellátjuk olvasóinkat hiteles forrásból származó hasznosítható információkkal, valamint a korábbi évek gyakorlatát figyelembe vevő előrejelzésekkel. Ezeket az adatokat a már ismert gyakorlat szerint folyamatosan aktualizáljuk, frissítjük a munkaidő naptár végleges kihirdetéséig.
Munkaszüneti napok 2020 – bővebb leírása
Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a munkaszüneti napok 2020-ban nem fogják olyan bőséggel

kényeztetni a dolgozókat, ahogy azt az előző évben tették. Maximum 6 hosszú hétvégénk lesz, ami alig több mint a fele a két évvel korábbinak. Azt feltételezve persze azt, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint fog elkészülni az ünnepnapok körüli munkarendet szabályozó miniszteri rendelet és nem lesz semmilyen váratlan változás a korábban követett elvekben.

A 6 hosszú hétvége így oszlik majd meg:
– 4x lesz háromnapos hétvége: Május 1., Pünkösd, Október 23 és Karácsony.
– 2x lesz négynapos hétvége: Húsvét, Augusztus 20.

A kevesebb pihenéssel jár, hogy a hosszabb ünnepek oltárán, munkanap áthelyezés és előzetes ledolgozás miatt csak kevés hétvégi szabadnapot veszítünk.
Szám szerin kettőt. Egyet augusztusban, egyet pedig decemberben.
Az áthelyezett munkanapok várható időpontjára jelenleg sajnos még csak tervezett előrejelzést tudunk nyújtani.
Az azonban most is várható a korábbi évek gyakorlatából, hogy a ledolgozás napja mindig a megadott szabadnap előtt lesz.
Amint rendeletek vagy rendelet tervezetek alapján meghatározhatók nagy valószínűséggel a ledolgozás várható dátumai, a zöld betűs – terv -részeket feketére változtatjuk.

Nézzük sorban, hogy miképp is alakulnak a munkaszüneti napok 2020-ban.

Új Év első napja 2020.január 1.szerda
2019. január 1-nek elvileg szerencsét kellene hoznia és abban az értelemben biztosan szerencsés lesz számunkra , hogy kipihenhetjük az óév búcsúztatás fáradalmait. Mivel ez a nap azonban a hét közepére esik sajnos nem várható, hogy előzetes ledolgozás mellett az előző évivel megegyezően több napos pihenéssel kezdhetjük az évet.
Ebben az estben be kell érnünk egy egynapos feltöltődési pihenéssel

2020.március 15. Nemzeti Ünnep, vasárnap
Ezzel a március 15-i nemzeti ünneppel – már ami a napját illeti – most nincs túl nagy szerencsénk. Ez a bevezetőben emlegetett egyik olyan ünnepnapunk a 2020-as évben, ami vasárnapra esik. Mivel vasárnap általában amúgy sem dolgozunk, így ebből kifolyólag itt egyetlen egy többlet pihenő napot sem nyerünk

Húsvét 2020. április 10 – április 13, négy napos hosszú hétvége
Az év közbeni ünnepnapok számában igen ritkán történik változás.
Ezért is követte anno kiemelt figyelem azt a három éve módosított jogszabályt, amellyel 11-re növelték a hivatalos ünnepek számát, mivel a Nagypéntek is belekerült az ünnepnapok közé. Bár önálló ünnepnapról van szó, a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a húsvéti ünnep ezentúl egy négynapos hosszú hétvége formájában fog testet ölteni. A szent-háromnapi Nagypéntek, Nagyszombat, továbbá a Húsvét vasárnap és a Húsvét hétfő. Ez egyébként az egyetlen olyan hosszú hétvége, amelyik minden évben, tehát 2020-ban is biztosan négy napig tart és amelyre az éppen aktuális éves naptár kényétől-kedvétől függetlenül minden évben számíthatunk.

Munka ünnepe 2020. május 1. péntek, három napos hosszú hétvége
Május 1-je szerencsére most végre péntekre esik, így egy három napos hosszú pihenés keretében ünnepelhetjük a “munkát”. A pénteki vagy hétfői napra eső ünnepnap mindig az egyik legjobb opció,

mert így minden esetben megnyúlik a gyorsan elszaladó hétvége. További öröm, hogy ilyen esetekben szombatjainkból egyet sem kell feláldoznunk ledolgozás miatt.

Pünkösd 2020. június 1. hétfő, három napos hosszú hétvége
A tavaszi és nyár eleji feltöltődési és pihenési lehetőségek alakulására igazán nem lehet panaszunk, hiszen az év eleji hónapokban 3 alkalom is nyílik hosszabb idejű lazításra.
Április után májusban és június elején is ünneplünk. Ráadásul egy olyan egyházi eredetű ünnepet, ami a pihenni vágyó dolgozók szerencséjére mindig hétfői napra esik.
Az pontos meghatározás úgy szól, hogy mindig a húsvétot követő hetedik vasárnapon és hétfőn van Pünkösd. Ebből az egészből a pihenőnapokkal összefüggésben annyi a számunkra fontos összefüggés, hogy ismét egy igazi, 3 napos elnyújtott hétvégével hangolhatunk rá a rövidesen kezdődő hosszabb nyári szabadságokra.

Államalapítás ünnepe, 2020. augusztus. 20. csütörtök, négy napos hosszú hétvége
Az államalapítás ünnepe, Szent István és az új kenyér napja 2020-ben remélhetően 2 többlet pihenő napot jelent egy sima hétvégéhez képest a dolgozók számára, mert pont csütörtökre fog esni. A korábbiakban emlegetett hétfői és pénteki ünnepnél csak az előnyösebb, ha keddre vagy csütörtökre esik az ünnepnap. A korábbi évek gyakorlata alapján ilyenkor ugyanis általában ledolgozás mellett jár egy plusz pihenőnap a “lyukra”. A korábbi években mindig az volt a gyakorlat, hogy a keddre vagy csütörtökre eső ünnepekből 4 napos hétvégét csináltak. Ez mindig úgy történt, hogy a közbenső napot korábban ledolgozták. Most is ez valószínűsíthető és ezzel egy további négy napos hétvégének örülhetünk.

1956-os Forradalom ünnepe, 2020. október 23. péntek, három napos hosszú hétvége
Az októberi forradalom ünnepe 2020-ben több napos kiadós pihenést biztosít a dolgozók számára. Nevezetesen egy három napos hosszú hétvége formájában fog testet ölteni. Jól is jön, hiszen már hónapok teltek el az utolsó nyári lazítás óta.
Ez már bizony a borongós fárasztó ősz kezdete, ezért minden további pihenéssel eltöltött nap aranyat ér.

Mindenszentek napja 2020. november 1. vasárnap
Az év utolsó előtti ünnepe ezúttal nem túl szerencsésen jött ki , mert pont vasárnapra fog esni. Ez a második olyan ünnepnap a 2020-as évben ami szerencsétlen módon valamelyik hétvégi napra esik és így nem jutnak általa a dolgozók egyetlenegy többlet pihenő naphoz sem.

Karácsony 2020. december 25-26. péntek és szombat, 3 napos hosszú hétvége
Nos, év közben nem kényeztetett el bennünket nagy mértékben a 2020-as naptár szelleme, az év vége sem tűnik hedonista bőségnek a pihenés tekintetében. A karácsonyi munkaszüneti napok az utóbbi évek szerencsés alakulását követően most először esnek egybe valamelyik hétvégi nappal. Így jelen esetben csak 3 összefüggő pihenőnapból fog állni a karácsonyi ünneplés( Itt érdemes figyelembe venni azt, hogy reményeink szerint talán számíthatunk egy december 24-i munkanap áthelyezésre és ebből következően egy korábbi szombati ledolgozásra. Ha ez megtörténik, akkor 4 naposra változik a karácsonyhoz köthető hosszú hétvége.)

Ó év 2020. december 31. csütörtök (Új Év 2021. január 1. péntek)
Mivel az új év péntekkel fog kezdődni, ezért hosszú hétvégi pihenéssel búcsúztatjuk a 2020-as évet.

Így több napos regenerálódásra nyílik lehetőség az évzáró és évindító bulik után.
Megközelítéstől függően tehát három napos hosszú hétvégével búcsúztatjuk az óévet, illetve kezdjük az új évet.

Mindent egybevetve azért megállapíthatjuk, hogy a munkaszüneti napok 2020-ban, az utóbbi évek kényeztetései után sajnos nem a legkedvezőbben alakultak. Talán a következő évek majd kárpótolnak bennünket.

===================================================

                         REZSI FIZETÉSSEL KAPCSOLATBAN !

Azonnal jelezni kell a közműszolgáltatónak, ha fizetési nehézsége támad valakinek – hívta fel a figyelmet Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) sajtófőnöke szombaton, az M1-en.

Ha a fogyasztó időben jelzi a problémáját, el lehet kerülni a szolgáltatás kikapcsolását, de ha jelzés nélkül egyszerűen nem fizet, akkor nem tudnak segíteni. Sokan nem is tudják, mivel jár a közművek ki- és visszakapcsolása, hogy ennek jelentős többletköltségei vannak – jegyezte meg a sajtófőnök.

Jó hír viszont, hogy egyre csökken a késedelmes fizetők száma, és egyre kevesebbszer kell szolgáltatást kikapcsolni, 2013. és 2018. között majdnem a felére csökkent az ilyen esetek száma a korábbiakhoz képest.

=================================================

                        VEGYES TÜZELÉSŰ FŰTÉS KÉRDÉS ??

 Megvan a dátum – ekkortól kezdve betiltják a vegyes tüzelést Magyarországon! Minden fával, szénnel fűtőnek át kell térnie a gázfűtésre vagy más fűtési módszerre!

Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés levegőszennyezése. A lakossági tüzelőberendezések kibocsátása Magyarországon még nem szabályozott, de 2020 után az lesz – hangzott el a Tiszta fűtés című nemzetközi konferencián.

Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés következtében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint. A gyermekek életesélyeit átlagosan 6–18 hónappal csökkentheti a szennyezett levegő – hangzott el az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Levegő Munkacsoport, a német Deutsche Umwelthilfe és a Dán Ökológia Tanács közreműködésével megrendezett eseményen. (A városi szmog majdnem olyan rossz, mint a dohányzás.)

Rácz András környezetügyért felt felelős helyettes államtitkár elmondta, Magyarországon az elmúlt években átalakult a szállópor-szennyezettség kibocsátási oldala, és ma már kétharmad részben a lakossági fűtésből ered. A lakossági tüzelőberendezések kibocsátása Magyarországon még nem szabályozott, ez az uniós szabályozás alapján a 2020-as évek elejétől lesz kötelező – ismertette.

==================================================

Nyugdíjasok kapják 2019-ben !

Rezsiutalvány : 3-szor 300 ezer forintos utalványt kapnak a nyugdíjasok 2019. szeptember 30-ig.

Ennyi pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok novemberben
Két forrásból is kaphatnak kiegészítést.

Nyugdíjkorrekció is várható : a nyugdíjasok az egész 2019-re szóló kiegészítést egy összegben megkapják a novemberi nyugdíjuk mellé. Az átlagos, 135 ezer forintos nyugdíjnál ez csaknem 13 ezer forint, 80 ezer forintnál pedig 7680. hívta fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő a  NYUGDÍJPRÉMIUM:

a nyugdíjprémium maximális összege 20 ezer forint vagy valamivel magasabb összeg lehet. Akinek az ellátása nem éri el a 80 ezer forintot, arányosan kevesebbre számíthat.

UTALVÁNY Karácsonyra: Az utalvány megszűnt, így legfeljebb más formában képzelhető el, de ez teljes mértékben a kormány döntésétől függ.De véleményünk szerint a 10 ezer forintos ajándékpénzt idén is megkapják a nyugdíjasok.

==================================================

                      Nyugdíjba vonulás lehetőségeiről !

A jövő generáció. Nyugdíjba vonulás esélyei ??

Ha elmúlott 30 éves akkor Ön is érintett! Óriási arculcsapás jött minden 30 felettinek! Akkora pofont kapunk, amit életünk végéig nem fogunk kiheverni! Nagyon fog fájni és akkor csattan, amikor a legrosszabbkor jön! >>>

30 – 50 év közöttiek figyelem! Akkor pofont fogtok kapni, amit életetek végéig nem fogtok kiheverni! Ez mindenkinek fárjni fog kivétel nélkül és akkor csattan, amikor a legrosszabbkor jön!

Olyan nyugdíjpofon jöhet, mint korábban soha –

Önt is érintheti nemcsak a világban, de Magyarországon is a 2040-es évektől fenntarthatatlan lesz a folyó finanszírozású nyugdíjrendszer. Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start műsorában beszélt ennek az okairól és a megoldás lehetőségeiről is.
Elmondása szerint 2050-re a világ vezető államaiban a nyugdíjérvények miatt 428 ezer milliárd dollárra nőhet az implicit államadósság . Ez pedig a világgazdaság akkori becsült összegénél is sokkal nagyobb, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nemcsak a világban, hanem Magyarországon is fenntarthatatlan. A fiatalok is egyre később költöznek el otthonról, és közel 30 éves korukig rászorulnak a szülői segítségre is. A szakértő véleménye szerint komoly gondok jelentkezhetnek már a 2030-as évek közepére a nyugdíjrendszernél, ami összeomolhat 2040 után.

A szakember elmondása szerint először a gyerekeket kell eltartani, de közben emellett már a szülők, sőt még a nagyszülők is egyre nagyobb támogatásra szorulnak. Ez a helyzet pedig egyre fokozódni fog, mert előreláthatóan a várható nyugdíjak értéke a következő 15-20 éven belül egyre kisebb lesz a mostanihoz képest, ami azt jelenti, hogy egyre több lesz a kisnyugdíjas, aki az aktívak anyagi segítségére szorul majd.

Idősödő társadalom – válság jöhet
Magyarországon most minden hatodik ember 65 évnél idősebb, magyarázta a szakember, egy elég biztosnak tűnő előrejelzés szerint 2030 már minden negyedik ember ebbe a korcsoportba fog tartozni majd. Sokkal nehezebb lesz a helyzet a 2050-2060-as évekre, mert ekkor már minden harmadik ember lesz idősebb 65 évesnél. Nem kell nagy matekosnak lenni ahhoz, hogy milyen komoly következményekkel kell számolni abban az időszakban.

Farkas András szerint a nyugdíjrendszer terheit elsősorban a fogyasztásra kellene terhelni, azaz megltása szerint “idősérdekű” fogyasztási adót kellene bevezetni. Eközben pedig csökkenteni kellene, majd végül meg is kellene szüntetni az élőmunkát terhelő járulékokat. A nyugdíjszakértő elmondása szerint nem tudunk kétfelé fizetni- éspedig azért nem, mert amikor 1998-tól 2010-ig a tőkefedezeti rendszer volt érvényben, azaz, a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer, még az se bírta ki a járulékfizetés kettéosztását, mert emiatt a nyugdíjkasszában komoly hiányok keletkeztek.

A szakember meglátása szerint jelenleg a nyugdíjrendszer biztos alapokon van, mindenki megkapja a pénzét, sőt még emeléseket is kapnak az idősek, de 2036-37 lesz az az év, amikortól már “oda kell figyelni”, és 2040 után előreláthatóan már hatalmas baj lesz, mert akkor mennek majd nyugdíjba a Ratkó-unokák.

A másik hatalmas problémát az jelenti, hogy jelenleg több százezer ember járulékfizetése azért esik ki, mert külföldön dolgoznak.

===================================================

ITT A NAGY NYUGDÍJKORHATÁR TÁBLÁZAT 2019 és 2020 január 1-től!! Így emelkednek a nyugdíjkorhatárok évről évre : Mutatjuk mennyi lesz a nyugdíjkorhatár nőknek és férfiknak, 2019. és 2020 január 1-től : NYUGDÍJKORHATÁR TÁBLÁZAT 2019, 2020!! Így emelkednek a nyugdíjkorhatárok évről évre : Mutatjuk mennyi lesz a nyugdíjkorhatár nőknek és férfiknak, 2019. és 2020 január 1-től :

Elmúlt 63 éves? – Erről mindenképp tudnia kell!Jövőre a nyugdíjkorhatár 64 évre emelkedik, így az 1955-ben születettek igényelhetik a korhatáruk betöltésével az öregségi nyugdíjukat. Mire érdemes készülni? – A nyugdíjguru.hu összegezte a tudnivalókat.

Az 1955-ben született “nagy generációs” évjárat még nem nyugdíjas tagjai a 64 éves nyugdíjkorhatáruk betöltésével igényelhetik 2019-ben a nyugdíjukat. 2018. július 16-ától a nyugdíjigénylésnek már nem feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése, vagyis nem kell a munkavégzésre irányuló jogviszonyokat megszüntetni – emlékeztet a portálon Farkas András nyugdíjszakértő.

kik_mehetnek_nyugdijba.jpg

===================================================

                                   VÁRHATÓ ? NYUGDÍJ RENDSZER ?

A nyugdíj szerepe a 2020. évi magyar költségvetésről szóló törvényben

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium 2020-ban

A gazdasági fejlődés főbb jellemzőit bemutató melléklet szerint a GDP növekedése 2020-ban 4% lesz – ha ez valóban így alakul, akkor 2020-ban is várható nyugdíjprémium (legfeljebb 10 ezer Ft összegben) 2020. novemberében. Erre a költségvetési törvényben  20,4 milliárd forint összegben céltartalékot képeztek.

A nyugdíjnövelés mértéke 2020. januárban 2,8% lesz, mert ezt az inflációs előrejelzést tartalmazza a költségvetési törvény. A költségvetési törvényben a nyugellátások 2020. évi előirányzata tartalmazza a januárban végrehajtandó 2,8 %-os nyugdíjemelés fedezetét.

Bevételek

A hivatalos indokolás szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap 2020. évi költségvetése “alkalmas arra, hogy biztosítsa a kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer alapvető célkitűzéseit: a nyugellátások értékállóságának, valamint a nyugdíjrendszer stabilitásának, fenntarthatóságának megőrzését.”

A költségvetésben a kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer bevételeit szociális hozzájárulási adóból, nyugdíjjárulékból, költségvetési hozzájárulásból és egyéb forrásokból kell biztosítani.

A bevételi oldal alakulását alapvetően a bruttó keresetek 2020. évre tervezett 9,6 %-os mértékű emelkedése határozza meg.

Emiatt egyrészt előre jelzem: mindazok, akik 2020-ban nyugdíjjogosultságot szereznek (akár a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idő megszerzése, akár a 64 év 183 napos nyugdíjkoirhatár betöltése révén), fontolják meg a nyugdíjigénylésük elhalasztását 2021-re, hiszen a 2021-es nyugdíjmegállapításhoz már az abban az évben érvényes valorizációs szorzókat kell majd alkalmazni, amelyekben tükröződni fog nem csak a 2019-es 10% körüli, hanem a 2020-ra tervezett 9,6%-os keresetnövekedés is.

Másrészt felhívom a figyelmet arra, hogy a nyugdíjak és az aktív keresők keresete közötti olló tovább nyílik 2020-ban is, hiszen a tervezett nyugdíjemelés mértéke a bruttó keresetek várt növekedésének egyharmadát sem éri el.

A bevételek döntő részét, együttesen 97,8 %-át a biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulék, illetve a foglalkoztatók által fizetett szociális hozzájárulási adó alkotja (a kiadásokhoz hiányzó 2,2%-nyi fedezetet a költségvetés más forrásból, vagyis az adóbevételek terhére biztosítja: 2020-ban ez közel 47 milliárd forint lesz).

A foglalkoztatók által 2020. január 1-től fizetett 17,5 %-os szociális hozzájárulási adó 2020. október 1-től 15,5 %-ra csökkenhet. A szociális hozzájárulási adónak a Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető aránya a 2019. évi 70,22 %-ról 2020-ra 71,63 %-ra növekszik (a többi az Egészségbiztosítási Alapot illeti).

A Nyugdíjbiztosítási Alap bevételeinek döntő hányadát (97,8 %-át) a szociális hozzájárulási adónak az Alapot megillető része, valamint a biztosítottak által fizetett egyéni nyugdíjjárulék összege képezi.

A nyugdíjjárulék mértéke 2020-ban is a járulékköteles jövedelem 10 %-a.

A nyugdíjjárulék fizetési kötelezettségnek továbbra sincs felső határa – ez pillanatnyilag ugyan növeli a bevételeket, de a jövőben egyre nagyobb gondot fog okozni, mivel a sokat kereső kevés ember nyugdíjjogosultsága elképesztő mértékben megugrik, így rövid időn belül a többmilliós nyugdíjasok maroknyi kisebbsége nézhet farkasszemet a százezernél is kisebb nyugdíjat kapok milliós többségével.

A nyugellátások átlaga a számítások szerint 2020-ban 4,3 %-kal emelkedik. Ebben a 2,8% általános nyugdíjemelés mellett az újonnan megállapítandó nyugdíjak magasabb összege is érvényesül, noha

2020 első félévében senki sem tölti be a nyugdíjkorhatárát (ami 64 év 183 napra nő jövőre, vagyis az 1956 első felében születettek csak 2020 második félévében tölthetik be a korhatárukat).

Jövőre az első hat hónapban csak a nyugdíjkorhatárukat korábban betöltöttek halasztott nyugdíjigénylései és a nők kedvezményes nyugdíját jövő első félévben igénylők miatt keletkeznek új nyugdíjigények.

Kiadások

A kiadási oldal a korhatárt betöltöttek öregségi nyugellátását, a nők részére 40 év jogosultsági idő alapján járó ellátást, valamint a hozzátartozói nyugellátásokat és az egyösszegű méltányossági kifizetéseket finanszírozza 2020-ban is.

A törvény szerint jövőre

- öregségi nyugdíjakra 3.173,6 milliárd forintot, ezen belül

= korbetöltött öregségi nyugdíjakra 2.887,7 milliárd forintot,

= a nők kedvezményes nyugdíjára 285,9 milliárd forintot,

- özvegyi nyugdíjra 356,5 milliárd forintot

==================================================

A nyugdíjrendszer valódi gondjairól
A mai nyugdíjrendszerben megítélésem szerint a következő öt gond a legégetőbb: (1) hiányzik az  átláthatóság és az előre tervezhetőség, (2) a nyugdíj összege nagyban függ a nyugdíjigénylés évétől, (3) a szolgálati évek beszámítása nem lineáris, (4) a nyugdíjemelés jelenlegi módszere gyorsuló tempóban a nyugdíjasok relatív elszegényedéséhez vezet, (5) a legszegényebb nyugdíjasokra nem jut külön figyelem.
1) Az átláthatóság és az előre tervezhetőség teljes hiánya.
A magyar nyugdíjrendszer áttekinthetetlen. Senki nem látja előre az élete során, hogyan nő a nyugdíja, hogyan épülnek a jogosultságai, mennyi járulékot érdemes fizetnie. Emiatt az állami nyugdíjrendszer motiváló ereje nulla.
Az átláthatóság hiányát elsősorban az okozza, hogy a bruttó kereseteinkből nettó nyugdíjat számol a rendszer, emiatt olyan bonyolult számítás-sorozat szükséges a nyugdíj kiszámításához, amit földi halandó föl nem fog.
A megoldás egyszerű: a világ összes fejlett nyugdíjrendszerének példáját követve át kell állítani a rendszert a bruttó nyugdíjszámításra. A bruttó keresetekből számított nyugdíj így maga is bruttó összegű lenne, vagyis adó- és járulékterhet viselne - ezzel egyúttal azt a méregfogat is kihúznánk, hogy a nyugdíjasokat "el kell tartania" az aktív korosztályoknak. A bruttó nyugdíjösszeget természetesen kedvezményes adókulccsal lehetne adóztatni.
A bruttó szemlélet révén egycsapásra átláthatóvá és követhetővé válna mindenki nyugdíjvárománya, s végre az egyéni nyugdíjszámla bevezetése előtt sem tornyosulnának akadályok.
2) A nyugdíjigénylés évétől nagyban függ a nyugdíj összege.
A jelenlegi nyugdíjrendszer legnagyobb méltánytalansága, ami meglepően kevés nyugdíjast háborított föl eddig, abból ered, hogy hasonló életpályák, hasonló szolgálati időtartamok, hasonló keresetek mellett is drámai mértékben eltérő összegű nyugdíjakat állapíthatnak meg attól függően, hogy melyik évben igényelte a jogosult a nyugdíját.
Akár 30-40 százalékos eltérést is okozhat, ha valaki hasonló karrierív után öt-hat évvel ezelőtt igényelte, vagy mostanában igényli a nyugdíját. Ennek oka, hogy a nyugdíjszámítás során a korábbi évek keresetét a nyugdíjbavonulás évét megelőző év átlagos kereseti szintjéhez kell emelni (valorizálni), s miután az utóbbi években meglódult a nemzetgazdasági átlagbér növekedése, a valorizációs mértékek is megugrottak.
Ezt az abszolút mértékben igazságtalan bánásmódot úgy lehet kiküszöbölni, ha a valorizáció nem egyetlen ugrással történne meg a nyugdíj megállapítása során, hanem az aktív korunk minden évében, évente valorizálnák az addig szerzett jogosultságainkat.
Ehhez persze olyan egyéni számla lenne szükséges, amely a nyugdíjjogosultságainkat évente nyilvántartaná. A jelenleg is létező társadalombiztosítási egyéni számla talán továbbfejleszthető lenne ilyen elveknek megfelelően. Vagy helyette végre be kellene vezetni a tényleges jogosultságokat mérő egyéni nyugdíjszámlák rendszerét, amelyhez kiváló példát szolgáltat az osztrák rendszer.
3) A szolgálati évek nem egyenletesen számítanak be a nyugdíjmegállapítás során.
A magyar nyugdíjrendszerben az első húsz év szolgálati idő majdnem kétszer annyit ér, mint a második húsz év. Teljesen szürreális. 20 év után 53% a nyugdíjszorzó, 40 év után viszont nem 106%, hanem csak 80%. Miért?
Ma már semmi értelme (ha volt valaha egyáltalán), ráadásul az egyes évek jelentősége is ugrabugrál, egy évnyi idő hol 1%-ot, hol 1,5%-ot, hol 2%-ot ér a nyugdíjszorzóban.
A linearitás teljes hiánya hozzájárul ahhoz, hogy a nyugdíjrendszerünkből teljes mértékben hiányzik az előre jelezhetőség, az átláthatóság, az áttekinthetőség.
Hogyan lehet ezt orvosolni? Lineárissá kell tenni a rendszert (az osztrákoknál például minden év egységesen 1,78%-ot ér az ottani rendszerben).
4) A nyugdíjemelés módja egyenes út a nyugdíjasok elszegényedéséhez.
A jelenlegi nyugdíjemelés az éves infláció mértékétől függ, és semmi mástól.

Ha az infláció alacsony, miközben a nemzetgazdasági átlagbér növekedése magas, akkor a nyugdíjak vásárlóértéke az aktív korúak keresetének vásárlóértékéhez képest hihetetlenül gyorsan leszakad. Szegényedik minden nyugdíjas a többiekhez képest minden évben, amíg az infláció alacsony, a bérnövekedés pedig magas.

Egyszerű példa: ha minden évben 3%-kal nő a nyugdíj, miközben 10%-kal nő az átlagbér, akkor 100 forintra vetítve az első évben a nyugdíj 103 forintra, a kereset 110 forintra nő. A második évben a nyugdíj 103 x 1,03 = 106,09 forintra, a kereset viszont 110 x 1,1 = 121 forintra nő. Az első emelés utáni 7 forint különbség a második emelés után már a duplájára, 14,91 forintra nő, és így tovább, minden évben nyílik az olló.
Hogyan lehet ezt orvosolni? A korábbi vegyes emelési rendszer valamely verziójával, amikor a nyugdíjemelés nem csak az infláció mértékétől, hanem az átlagbér növekedésének ütemétől is függ, akár közvetlenül, akár közvetve.
5) A legszegényebb nyugdíjasok helyzete.
A nyugdíjas társadalom több tízezer tagja havi 50 ezer forintnál kisebb nyugdíjból kénytelen élni.
A nyugdíjrendszer természetesen elsősorban munkanyugdíj-rendszer, vagyis a nyugdíj összege attól függ, hogy mennyi szolgálati időt szereztünk és  mennyi járulékot fizettünk aktív életünk során.
Akik azonban erre csak minimális mértékben voltak képesek, a munkanyugdíj elve alapján lassú éhhalálra számíthatnának - itt lép be a nyugdíjrendszer másik vezérlő elve, a társadalmi szolidaritás.
Ennek jegyében a kis összegű nyugdíjak emelésére haladéktalanul új módszert kell kidolgozni, és akár a nagyobb összegű nyugdíjban részesülők emelésének csökkentése terhére nagyobb arányú rendszeres nyugdíjemeléssel elviselhető életszínvonalat lehetővé tevő mértékűre növelni a kicsi nyugdíjak vásárlóértékét.
Szerintem ezt az öt fő gondot kell először megoldani a magyar nyugdíjrendszerben.
Aztán jöhet a fenntarthatóság kicsit bonyolultabb kérdésköre…

==================================================

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 54
Heti: 94
Havi: 333
Össz.: 8 490

Látogatottság növelés
Oldal: Néhány fontosabb kérdés
EGYEDI WEBOLDAL - © 2008 - 2019 - egyediweboldal.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »